Určitě si každý doma z vás už něco dobrého upekl. Zkoušeli jste si doma upéct vlastní domácí chléb? Není to nic složitého, zkuste si to s námi.
Ingredience:
500 g hladké mouky plus extra pro poprášení
2 lžičky soli
7 g sáček s rychlým účinkem kvasinek nebo kostku droždí
3 lžíce olivového oleje
300 ml vody
Postup:
Ve velké míse smíchejte 0,5kg hrubé mouky, 2 lžičky soli a 7 g sáčku rychle působících kvasinek nebo kostku droždí.
Ve středu si dobře připravte jamku, přidejte 3 lžíce olivového oleje a 300 ml vody a dobře promíchejte. Pokud se těsto zdá trochu ztuhlé, přidejte další 1-2 lžíce vody a dobře promíchejte.
Tip: Pokud si nejste jistí odhadem přidaného koření vyzkoušejte naše lžičky na koření, se kterými budete mít vždy přesný odhad! Velký výběr najdete zde: Lžičky na koření
Těsto vyjměte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a pořádně prohnětete zhruba asi 10 minut.
Jakmile je těsto hladké, vložte ho do lehce naolejované mísy a zakryjte potravinářskou fólií. Nechte odležet po dobu zhruba 1 hodiny, dokud nedojde ke zdvojnásobení velikosti. Nejlepší je uložit těsto na noc do lednice.
Připravte si pekáč s pečícím papírem. Zaklepete na těsto tak abyste vyfoukli přebytečný vzduch a pak těsto jemně zformujte do koule.
Umístěte jej do připraveného pekáče na další hodinku, aby těsto nabylo na objemu.
Předehřejte troubu na 220 ° C, horkovzdušnou na 200 ° C a připravené těsto v pekáči lehce znovu pomoučněte a nožem nakrojte na kříž aby vznikl hezký vzor.
Pečte po dobu 25-30 minut, dokud není barva bochníku zlatohnědá a nezní dutě, když na něj poklepete.